Медаль Добровольцев-создателей Войска Литовского: различия между версиями

[отпатрулированная версия][отпатрулированная версия]
Содержимое удалено Содержимое добавлено
Нет описания правки
Строка 10:
 
== Положение о награде ==
{{quote|}}
<!-- Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medalis – krašto apsaugos sistemos apdovanojimas, įteikiamas krašto apsaugos ministro. Iki 2002 m. birželio 18 d. tai buvo valstybinis apdovanojimas.
Juo apdovanojami asmenys, pasižymėję 1918 – 1920 metais kuriant Lietuvos kariuomenę, ginkluoto pasipriešinimo 1940 – 1990 metų okupacijoms dalyviai, įstatymo nustatyta tvarka pripažinti kariais savanoriais, ir tie, kuriems ginkluoto pasipriešinimo (rezistencijos) struktūrų vadovybės buvo suteikusios pasižymėjimo ženklus, taip pat asmenys, pasižymėję organizuojant ginkluoto pasipriešinimo (rezistencijos) karių savanorių padalinius ir jiems vadovavę. Taip pat asmenys, po 1990 m. kovo 11 d. iki 1991 m. rugpjūčio 23 d. priimti į Krašto apsaugos departamentą prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės etatiniais darbuotojais. Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos neetatiniai savanoriai, prisiekę Lietuvos valstybei, priimti į Savanoriškąją krašto apsaugos tarnybą iki 1991 m. rugpjūčio 23 d., ištarnavę joje ne mažiau kaip 6 mėnesius ir pasižymėję kuriant bei stiprinant Lietuvos Respublikos krašto apsaugą. Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo Apsaugos skyriaus darbuotojai, prisiekę 1991 m. sausio įvykių metu, dalyvavę saugant šių įvykių metu Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo rūmus bei kitus valstybinės reikšmės objektus. Lietuvos šaulių sąjungos nariai, prisiekę Lietuvos valstybei, priimti į šią sąjungą iki 1991 m. rugpjūčio 23 d. ir išbuvę šios sąjungos nariais ne mažiau kaip 1 metus, saugoję valstybinės reikšmės objektus ir pasižymėję 1991 m. sausio bei rugpjūčio įvykių metu.
Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu neapdovanojami asmenys, teisti už tyčinius nusikaltimus ir kariai, savanoriai ir kiti asmenys, kurie pasišalino iš tarnybos vietos arba vadovybės buvo nušalinti nuo pareigų.
Apdovanotam Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu asmeniui (apdovanojus po mirties – jo artimiesiems) įteikiamas medalis, jo pakaitas ir krašto apsaugos ministro pasirašytas ir antspaudu patvirtintas medalio liudijimas.
Asmenys, apdovanoti Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu, turi teisę jį nešioti tiek dėvėdami uniformą, tiek civilinius drabužius.
Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medalis gali būti atimtas tik teismo sprendimu.
Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medalis žalvarinis, apskritas. Priešakinės medalio pusės kraštu eina 2,5 mm pločio ir 0,5 mm aukščio briauna. Medalyje yra reljefinis dviejų sukryžiuotų rankose laikomų kardų vaizdas; viena ranka – su šarvu ir perkirstu kardu. Vaizdo horizonte matyti Gedimino pilis, nuo kurios įstrižai medalio perkirsta grandis. Kitos medalio pusės kraštu eina tokia pat kaip ir priešakinėje pusėje briauna; šalia briaunos reljefinės ąžuolo ir lauro šakos, kurios apgaubia užrašą „Lietuvos savanoriui”. Medalio kaspinas žalias, su trim raudonomis juostelėmis. Medalio pakaitas yra medalio kaspino spalvų juostelė.
-->}}
 
== Примечания ==