Болюча тема - РАК! править

  Незважаючи на значні успіхи теоретичної та практичної онкології, залишається багато нез'ясованого у проблемі раку шлунка. У Росії ця патологія сягає до 41 хворого на 100 тис. населення, у Японії—59, Фінляндії — 49, США — 7,2. Захворюваність на рак шлунка в Україні у 2002 р. складала 35 на 100 тис. населення
  За прогнозами американських вчених вже у перших десятиріччях ХХІ ст. від раку буде помирати кожна третя людина.
  Я вважаю, що подрібно більше уваги при вивченні раку звертати на імунологічні процеси в організмі.
  Так, наприклад, за останні роки з´явились чіткі докази двозначності дії макрофагів в пухлинній прогресії і інвазії. Зовсім недавно було встановлено взаємозв’язок між кількістю пухлино-асоційованих макрофагів (ПАМ) у тканинах хворих на рак шлунка і розвитком пухлини. 
  Вони накопичуються у гіпоксичних зонах, складають більшу частину лейкоцитарного інфільтрату пухлини і відіграють як про-, так і антипухлинні властивості.
  Вченими встановлений взаємозв’язок між кількістю пухлино-асоційованих макрофагів (ПАМ) у тканинах хворих на рак шлунку і розвитком пухлини. Так, кількість  ПАМ у хворих з метастазами в лімфатичних вузлах була більша, ніж у хворих без метастазування.
  Підвищення кількості пухлино-асоційованих макрофагів у пухлині (ПАМ ˃ 23 %) вказує на несприятливий перебіг захворювання, зокрема на низькі показники виживаності. Lyudmilabovkun